Regulile jocului de rugby

reguli rugby

Rugby, scris si rugbi, este un sport cu mingea, cu originile in Anglia. Numele jocului provine de la orasul englez omonim, locul unde s-au formalizat prima data regulile acestui sport. Mingea cu care se joaca rugby-ul este de forma ovală, motiv pentru care sportul mai este uneori numit „sportul cu balonul oval”. Cele două variante principale sunt rugby în XV (rugby union) și rugby în XIII (rugby league).

Regulile jocului

Scopul jocului este ca un jucator, respectand regulamentul si in colaborare cu coechipierii sai, sa ajunga in terenul de tinta advers pentru a culca balonul inscriindu-se astfel o incercare (sau eseu).

Echipa este alcatuita din 15 jucatori imparatiti pe doua compartimente:
1. Inaintarea (sau gramada) formata din 8 jucatori repartizati pe trei linii;
2. Liniile dinapoi (linia de trei sferturi) formate din 7 jucatori;

Jocul de rugby se joaca prin pasarea (aruncarea) balonului spre inapoi (catre un coechipier). Pasarea (aruncarea) balonului spre terenul de joc advers, precum si scaparea balonului spre inainte nu sunt permise. In aceste cazuri se va dicta o gramada ordonata pe locul greselii.

Singura modalitate de stopare a adversarului cu balonul este de a-l prinde (sau placaj). Placajul se executa de la nivelul abdomenului in jos, cu ambele brate, prin aducerea purtatorului de balon la sol. Jucatorul placat, adus la sol, trebuie sa elibereze imediat balonul. Jucatorul care a placat sa elibereze placatul. Nerespectarea celor de mai sus se penalizeaza cu lovitura de pedeapsa contra celui vinovat.

In general, balonul imparte terenul in doua parti: terenul propriu si terenul adversarului. Jucatorul care joaca balonul din terenul adversarului se afla afara din joc, ofsaid si se penalizeaza cu lovitura de pedeapsa.

Marcarea de puncte se poate face prin:
1. Incercare sau eseu – culcarea balonului in terenul de tinta advers – 5 puncte
2. Lovitura de pedeapsa – trecerea balonului printre bare dupa o lovitura de picior (asezata sau cazuta) pe locul in care arbitrul a acordat lovitura de pedeapsa, ca urmare a unei infractiuni.- 3 puncte
3. Drop gol – trecerea balonului printre bare dupa o lovitura de picior cazuta – 3 puncte
4. Transformare dupa incercare – trecerea balonului printre bare dupa o lovitura de picior (asezata sau cazuta) pe perpendiculara locului unde s-a marcat o incercare – 2 puncte

Un meci dureaza 80 de minute, in două reprize de 40 de minute si o pauza de 15 minute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *